Backyard Treasure

Sungeun Park
Rachele Anna Righini
Carlos Martinez
Professur
Nachhaltige Entwicklung von Stadt und Land
Projektarbeit

Large patches of Munich’s city fabric are quite homogenous city-block structures, public parks, historic center, but sometimes you hit spots and seams where typology and functional program seem to clash. The friction at these spots and seams is especially challenging for future design proposals. The International Studio focused on a plot in Munich Obergiesing and Ramersorf-Perlach, where detached houses stand side-by-side with apartment complexes, vast supermarket areas are facing offices and small industrial areas; new developments arise next to underutilized sites.
What are possible visions and design answers for lots laying in-between these patches of seemingly contradictory program? How can the fragmented area be transformed and further developed to create an integrated, open and lively neighborhood for everyone?

How can one reconnect and densify a site made of heterogenous urban fabric, cut through by a railway and an industrial fringe?

Rather than seeing the railway as something to hide or as the “backside” of the city, we decided to consider it as a potential. In an urban area in densification, such areas represent a free green space that one should consider as a “treasure” for the city.

Identifying these issues made us focus on the industrial belt going through the site, along the railway. This industrial belt passes through East Central Station, Giesing Station and ends with the MVG museum located at the southern end of our site.

Our vision is to enhance and strengthen this industrial strip and create a promenade along the railway that reconnect both sides of the site and ameliorate its accessibility to the city.
Existing industrial activities such as the coffee roastery and filmmaking are kept and integrated to the promenade. The Aschauer Straße along which the new school is built, is freed from delivery traffic by creating a new access to the industrial strip along the railway on a lower level. On top of this new logistic platform, a promenade will be created connecting existing industry with new uses as an acting school and a small theater, but also housing, offices or café (connected to Dallmayr). A green strip is created on the west side of the railway, linking to a new housing program and a conference hall on Chiemgauer Straße / Schwanseestraße.
The new platform and green strip interlace and supplement with each other, providing a new type of urban space to residents, workers and residents: a backside treasure.

View from the new promenade along the railway.
München, 2020. Arber Haxhimusa, Carlos Martinez, Sungeun Park, Rachele Anna Righini.
Master Plan – concept area
München, 2020. Arber Haxhimusa, Carlos Martinez, Sungeun Park, Rachele Anna Righini.
Focus Area| Ground Floor Plan. A logistic center along the rail frees space on the main street
München, 2020. Arber Haxhimusa, Carlos Martinez, Sungeun Park, Rachele Anna Righini.
Focus area | Third Floor Plan. Promenade and green strip along the Railway.
München, 2020. Arber Haxhimusa, Carlos Martinez, Sungeun Park, Rachele Anna Righini.
Section on the railway, the promenade and the green strip
München, 2020. Arber Haxhimusa, Carlos Martinez, Sungeun Park, Rachele Anna Righini.
Model
München, 2020. Arber Haxhimusa, Carlos Martinez, Sungeun Park, Rachele Anna Righini.