Hospiz an der Isar

Professorship
Urban Architecture
project

The type of hospice as an institution for terminal care manifests the idea that dying, death and mourning are part of real everyday life. The hospice is of utmost relevance in these situations and enables the residents and their relatives to experience a period of life in a framework in which modern care services, but also a variety of offers for care are in focus. The aim of the project was to design a hospice as a distinctive urban house that is anchored as part of the social community in the middle of an urban structure. In addition to the communal and private places within the hospice, direct points of contact with the urban society are also needed in order to reduce fear of contact and to integrate the hospice residents as part of society into the urban framework.

The property is located in the Glockenbachviertel on Wittelsbacherstraße and is directly on the course of the Isar, a prominent urban site. From the very beginning, we had the ambition to close the street facade of the Wittelsbacherstraße and thus give our municipal building a significant main facade. At the same time, we are providing public access to the day-care centre and the café facing the back of the building. To the north-west, a large open space is being created, which will be shared with the residents of the hospice, the adjacent school buildings and the neighbourhood in order to strengthen the sense of community. Inside the hospice, we concentrated on sequences of rooms which, in contrast to strictly functional sequences and separations, can create a homely and mixed atmosphere. Ordinary elements such as corridors are broken up by two-storey communal areas. In these areas music, art and movement therapy and cooking together take place. Niches in front of the residents’ rooms form individualizable threshold spaces between public and private space. In addition, semi-private lounges are integrated alongside the main functions to provide relatives with their own space for discussions. The façade and materiality of the building reflect the core idea of the spatial philosophy: the rhythm of open to closed, private areas, which was created with reference to the historical neighbouring buildings, is broken up by the two-storey uses and thus gains a noticeable dynamism and presence.

Hospiz_Perspektive
Grundriss EG
Erdgeschoss mit Kita, Restaurant, Cafe und Außenanlagen
Grundriss Hospizzimmer
großzügiges, barrierefreies Apartment mit Blick auf die Isar, Berge und Stadt
Ansicht von Süden
Ein Geschoss höher als die Nachbarschaftsbebauung -> weiter Blick für die Gäste
Blick aus der Loggia
Innenraummodell
Blick vom Eingang durch das Zimmer
auf die Isar, Richtung Süden