Zukunftsbahnhof – ein neuer Bahnhof für Tuttlingen

Jana Calatrava
Professorship
Spatial Arts and Lightning Design
project

Like many stations in Germany, Tuttlingen station is mostly empty, too oversized for its current purposes and hardly affordable. Nevertheless, it is an important stop and is used by about 17,000 commuters every day. Tuttlingen’s “Masterplan 2025”, which was created in 2012 and summarizes all important measures for Tuttlingen’s future urban development, also provides for an upgrading of the station and its surroundings.
Tuttlingen’s train station borders to the northwest on the Danube’s flood plain with allotment gardens and is connected to it via the underpass that leads to the tracks. The station square is bordered to the northeast by a residential block, to the southeast by the B 311 and to the southwest by a wasteland that serves as a parking lot for Aesculap employees.

In order to create a safe route between the city center, the train station and the Danube, the two existing underpasses were connected, extended and designed as cycle and pedestrian paths. The vertical path connects the Danube, the tracks, the train station and the Aesculap company premises, while the horizontal path connects the city center with the Möhringer Vorstadt. The underpasses were also extended by a lower deck, which serves as an underground car park below the station square. The lower deck, which is located on the Danube plain, pushes upwards towards the street, as on the tracks. This means that the lower deck and the path are naturally lit and ventilated, giving Tuttlingen a unique character and giving Tuttlingen a representative entrance to the town.

The station building is to stand as representative architecture at the entrance to the town, which is why the view of the building must remain unobstructed. In order to strengthen the appearance of the station, the single-story annexes of the station and the rear part of the second floor will be raised. The station square will be filled with bus stops, cab stands and Kiss & Ride parking spaces on the left side, so that the square in front of the station building remains traffic-calmed and can be used by the station visitors.

The spatial program of the station building was adapted to the different users as well as to the owners. In order to be able to react to the constantly changing requirements of a railroad station, the building was rebuilt to its supporting structure. Thus, flexible (re)usable rooms were created on the first floor as well as on the first and second floors. The first floor is used for the railroad station and is designed to be open and inviting. The second floor is semi-public and divided into larger room sections, which house exhibition areas and seminar rooms. The two wings are connected by a bridge, which allows a direct view into the station concourse. The second floor is intended for private use by a guesthouse and is divided into small rooms with bathrooms.

The old building again shows itself as a red masonry façade and thus stands out as a striking building. On the inside, the storey is a concrete façade and on the outside it is clad with Corten steel lamellas, which appear closed from certain angles and thus underline the solidity of the building. In addition, their color tone matches the red brickwork and draws attention to the former industrial use of train stations.

Perspektive
Blick auf Bahnhofsgebäude mit Einschnitten
Lageplan
Platzgestaltung mit Blick auf Ausgänge der Unterführung
Untergeschoss
Verknüpfung der Unterführungen mit Erweiterung durch Unterdeck
Perspektive
Natürliche Belichtung und Belüftung des Unterdecks durch Einschnitte
Grundriss + Ansicht
Erdgeschoss mit Südwest- und Südostansicht
Perpektive
Empfangshalle mit Infopoint