Revitalisierung eines Weilers im Bayerischen Wald

Professorship
Architectural Design and Conception
project

The self-posed question was: How can the revitalization of a mostly empty hamlet look like in terms of community, economy and sustainability and with consideration for existing structures? By using existing functions such as livestock farming, planting different types of vegetables and fruits and a partial conversion of the architectural stock as well as the addition of new building blocks, a way of life as self-sufficient as possible should be made possible in the hamlet.

The hamlet will be given a new structure through conversion and revitalization of empty buildings, which will benefit the concept of self-sufficient life. For this purpose, the sawmill will become a house of arrival, the Troadkasten near the pond will be restructured into a bathhouse, empty barns will be used for milk processing and the storage of the groceries. The stables to the north are being expanded, as is the orchard to the east. The biggest turning point is the conversion of a central residential building with an attached barn to give the center of the hamlet a new face.
The existing building should, if possible, remain in its original structure. For this reason, new structures made of approx. 30 cm thick wooden frame modules are sometimes inserted. Where necessary, the statics can be supported and the existing rooms can be given a comfortable room temperature.
The existing historical inventory is to be expanded by further typologies to create temporary living space for nature lovers and guests who want a retreat from everyday life.
The idea is to create a contemporary transformation of the Waldlerhaus z. Rooms are offered to linger, in return, the guests should be useful in the farm work, get involved and thus come closer to nature and the simplicity of existence. The new buildings are supposed to unite tradition and contemporary architecture in a purist manner and adaptively retreat in their form – behaving respectfully towards the existing structure and the surrounding landscape. They should allow the guests an “intimacy” in the midst of the community. The new architecture adopts the movement and rounding of the elevation layers and thus becomes part of the landscape. In this sense, the aim is not to have to make major changes to nature and what is already there, but rather to reinforce its radiant calm through the new buildings.
The two building types differ in the number of people they can accommodate. The ‘lonely’ type is designed for one person with nothing more than a bed, a desk, the necessary functional core and a view into the distance. The ‘Together’ type can accommodate up to six people and is distinguished by an additional cooking and gallery area. The position of the additional structures was carefully chosen to allow each house an undisturbed view of the landscape. The floor plans can be rotated and mirrored to ensure this “calm in the landscape”.

Sitzecke Typus Einsam
Modellfoto 1/25
Umgebungsmodell
Modellfoto 1/500
Nassbereich Typus Einsam
Modellfoto 1/25
Beispiel Grundriss Typus Einsam
1/25
Beispiel Grundriss Typus Gemeinsam
1/25
Blick von Schlafgalerie
Modellfoto 1/25