inhabitable structure Test

PublicationProfessorship
Urban Design and Housing
project

Today’s forms of living are becoming increasingly individualized and heterogeneous. Urban residential buildings are being asked to integrate a highly diverse range of apartment sizes and types, in accordance with a multitude of inhabitation scenarios. Furthermore, as the limits between domestic realm and workplace are dissolving more and more nowadays, there is an urgent need to reconsider the idea of the apartment as the mere place of eating, sleeping and leisure. At the same time there is a desire for community in an atomized society that needs to be addressed within the anonymity of the city. During this semester our aim is to conceive an urban residential building as an inhabitable structure. In other words, the focus will be placed on the development of simple and robust core-and-shell-structures.

The figure plan illustrates that most of the blocks in Schwabing are consciously build following the master plan of the Theodor Fischer from 1904. However the block including Bismarckwiese – our building site – falls out of alignment. Up until now it is an incomplete block and with my design proposal for an inhabitable structure I decided to also not follow along the master plan of Fischer emphasising the uniqueness of the site.

The placement of my building in the back of Bismarckwiese simultaneously fulfils two main needs of the site:

First the already existing public space in the north is preserved and forms together with the photo academy located in the west of the site the fourth facade to the park giving it the final shape. The unique building used to be a well known photo academy for over a hundred years and was recently used as working rooms for architecture students. Despite the special position in the urban landscape the city decided to tear down this impressive structure. Against this decision I played with the thought of obtaining the building and strengthened the eastern entrance by the position of my inhabitable structure giving the public front yard a new function as the entrance zone for both buildings.

Next to strengthening the front yard the L-shaped building closes the spread residential buildings in the south and the passage beneath the building on Bismarckstraße, which serves as a semi private threshold, gives access to the inner courtyard. This green courtyard can be used by all inhabitants as well as by the kindergarten located right next to the building and connects the green heart of the block with the smaller gardens.

Due to its high ground floor the inhabitable structure involves art galleries, workshops and co working spaces facing the north / the public yard. The elevated mezzanine living facing the south / private courtyard with the possible option of linking the souterrain residences in the basement to ones apartment. A generous terrace in the souterrain provides enough light in the apartments and private green space.

The first and second level is filled with residential apartments in the main building as well as in the bridge building with the option of linking both structures by its shared balcony zone. As a result each apartment along this balcony zone has the possibly to grow and even to merge into a big shared flat with another apartment.

The third level is only executed by the bridge building overlapping onto the main building and forms a prominent facade at the corner for pedestrians to orientate.

Front-Yard
groundfloor plan
München, 2020, Teresa Kunkel
typical floor plan
München, 2020, Teresa Kunkel
shared apartment
München, 2020, Teresa Kunkel
detailed elevation
München, 2020, Teresa Kunkel
interior model picture
München, 2020, Teresa Kunkel