ABOVE THE ACTION

Professorship
Architectural Design and Participation
project

THE AIM OF THE STUDIO ‘MIX IT UP’ IS TO DESIGN A MULTISTOREY BUILDING, WHICH FULFILLS DIFFERENT FUNCTIONS: IT PROVIDES APARTMENTS SUITABLE FOR GHANAIAN FAMILIES; GIVES SPACE FOR COMMERCIAL, SUCH AS SHOPS AND RESTAURANTS; COMPLEMENTS THE FORMER USES WITH A COMMUNITY PROGRAM E.G. SPORTS FACILITIES.
THE SUB-SAHARAN CLIMATE AND THE LOCATION OF THE PROJECT IN A METROPOLITAN LIVELY CITY WILL LEAD TO SITE-SPECIFIC DESIGNS. INTELLIGENT LOW-TECH SOLUTIONS ARE SOUGHT TO KEEP THE ENERGY CONSUMPTION AS LOW AS POSSIBLE.

MY AIM WITH THIS PROJECT WAS TO CREATE A SPACE, THAT WOULD SERVE BOTH THE RESIDENTS OF THE BUILDING AND THE LOCALS OF JAMESTOWN. ANALYSIS OF THE SURROUNDINGS CONFIRMED THAT JAMESTOWN IS A CLUSTER OF UNIQUELY VIBRANT AND MULTI-FUNCTIONAL SPACES. KEEPING IN MIND THAT THE SECONDARY FUNCTION OF THE PLOT USED TO BE A FOOTBALL FIELD, I DECIDED TO CREATE A MULTIFUNCTIONAL SPACE IN THE CENTER OF THE PROJECT, MAINLY DEDICATED TO SPORT ACTIVITIES. THE FORM OF THE PROJECT IS DESIGNED TO LEAD PEOPLE IN BY FRAMING THE OCEAN AND HAVING IT ALWAYS VISIBLE ON THE GROUND LEVEL, WHICH IS A LACKING FEATURE ALONG THE HIGH STREET. THIS THE OPEN ATMOSPHERE OF THE GROUND LEVEL IS CONTRASTED BY A MORE SURROUNDED FEELING FOR RESIDENTS ON THE UPPER FLOORS, GIVING THEM A FEELING OF COZINESS AND INTIMACY . THIS IS ACHIEVED BY THE BRIDGES THAT CONNECT THE MAIN BUILDINGS AND ARE ALSO USED AS COMMUNITY SPACES FOR THE RESIDENTS IN ACCORDANCE WITH GHANAIAN TRADITIONS. THIS DESIGN ALSO UTILIZES PASSIVE CONCEPTS LIKE NATURAL COOLING AND SHADING OF LARGE AREAS.