RETHINK RESHAPE RESHARE – Vertical Village

Professur
Architectural Design and Participation
Projektarbeit
The recent pandemic has made us reconsider the way we live, the way we work, the way we inhabit public space. Questions arise, such as: What is density today? What is sharing today? What is living today? What is working today? These are times of transition where needs are being redefined. We considered the implications of the corona pandemic on the daily lives of people, on architecture and the city. There is the challenge to RETHINK the way we design, to RESHAPE forms of living in order to RESHARE collective space. The task was to design collective housing at the light of the new needs and wishes, such as the need to work from home, the need to mix work and family life, the need to exercise, the wish to enjoy outside space without leaving the home and the wish for biophilic design.
2020 Is a year that challenges mankind all over the world. The things changed the way we live and share the space. Home office and wearing masks have become the new normal. In order to respond to the challenge of epidemic to human living habits, this project rethinks, reshapes, and reshares born for action to the new architectural plan. First step, by studying surveys of individual conditions during lockdown and developed an initially architectural concept. Surveys show participaints living in suburbs with enough space were highly satisfied during the lockdown. This project want to reshape the lving space and reconnect social interaction and community cohesion to realize it with the concept of vertical village in context of sendling, munich. The proposal of the project is a single family house with garden stacked in way of tower. Bridges and continuous stairs is the connection of village streets. The influence of the naturl lighting, determining the position and height of buildings. Finally, the three buildings are presented as a vertical village. The mission of vertical villiage is not only about densification, but also about the diversity housing choices and reshare the public space to the neighbourhood to develop a new - urabn - identity. The topography has shaped big part of the urban area. Plaza, abandoned rail track and neighbourhood progrogramm was particulary explicitly designed as urban outdoor spaces in different levels that interact as a sequence of squares and alleys, inviting individul appropriation and creat a festive setting for living together in this settlement.
HYGIENE POINT - Kutiauku Anna Stevenson, Anika Zeman Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Framed Levels Katharina Finckh, Manuel Stimmer Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - OVA Begüm Saral + Maria Rau + Sarah Sendzek Architectural Design and Participation HYGIENE SQUARED Sara Lipponer, Carlotta Pedemonte, Miriam Schramm Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - mojo of water Marlene Stechl, Anton Gerl, Cäcilia Halbgewachs Architectural Design and Participation HYGIENE POINT Christina Funke, Andreas Winter, Ayoub Azzabi Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - FILTER POINT Théophane Lefebvre Deleau, Céline Ortmann, Katrin Wolf Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Modular City Klaudia Janc, Fátima Amador Architectural Design and Participation FUSION Luis Naber, Melina Schechinger Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - KINOKO Michael Antwi, Johannes Legath, Fynn Mengel Architectural Design and Participation Kondoliko franziska passek, julia makowka, emma curel Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Genius Lok Lennard Zimmermann, Nora Guzu Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - BILO-WA Elizabeth Heinze, Celeste Asfour Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Vertical Village Weng Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - FROM YOUR TERRACE Yu Zhai, Huimin Wang Architectural Design and Participation Le Cocon - Layers of Intimacy Franziska Sorger, Mina Kabbage, Bassam Farrah Architectural Design and Participation THE GREEN WALL PROJECT Konstantin Flöhl, Linus Grimminger Architectural Design and Participation home