FUSION

Luis Naber
Melina Schechinger
Professur
Architectural Design and Participation
Projektarbeit
The Neighbourhood: During the Pandemic and the Lockdown, it was the most important organism of the city. People supported each other, applauded, sang, greeted, they got to know each other. That is how a neighbourhood is supposed to work! This was at least one positive aspect we could learn and preserve from this rather difficult time. The project’s focus lays on the neighbourhood, offering a „Neighbourhood-Office“ in its very centre, which tries to preserve the positive aspects of the Home-Office, but excluding the negative ones. Offering flexible workspaces, for individuals as well as for branch offices or start-ups, the Neighbourhood-Office´s goal is to bring the nearby dwellers together and save them energy intensive travels through the city. Furthermore, a constant exchange between neighbours is guaranteed.
The site is located between two quite different quarters: The Großmarktareal, the more industrial part of the city and The Dreimühlenviertel, where well preserved 19th century housing prevails. Like the medieval cities in which people lived and worked in the same building, our project stacks the different activities vertically and establishes an urban ensemble. The creation of physical and cultural goods and dwelling take place on top of each other and synthesise in fusion: This idea of re-sharing space is the essence of our project. Each scale develops its own approach - the city/the neighbourhood/the dwelling. A small square opens after squeezing underneath the rail bridges. A curved glass facade shapes a tranquillized plaza. The complex makes use of the site’s topography and scenic qualities of the abandoned rail tracks. Brought and sunny steps lead up to the rail tracks that have become an urban gardening alley. A spacious canteen welcomes the pedestrians with food and refreshments. A glass facade allows you to see the hustle and bustle inside the building. The roof terrace has the shape of a slope, starting at the level of the rail tracks it raises along the building. The highest end connects with an option room for the house inhabitants, continued by the living units. This project provides a flexible structure to reshape itself over time and allow adaptations. We consider our interior uses a provisional scenario, which would adapt to the individual needs of its users.
Innenraumbeziehung der Geschosse
Modellfoto
caught between two neighbourhoods...
site plan, site model
the two neighbourhoods re-share...
collage
re-think the dwelling...
diagrammes
living in fusion...
section, typical floor plan
fusion
model picture
HYGIENE POINT - Kutiauku Anna Stevenson, Anika Zeman Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Framed Levels Katharina Finckh, Manuel Stimmer Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - OVA Begüm Saral + Maria Rau + Sarah Sendzek Architectural Design and Participation HYGIENE SQUARED Sara Lipponer, Carlotta Pedemonte, Miriam Schramm Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - mojo of water Marlene Stechl, Anton Gerl, Cäcilia Halbgewachs Architectural Design and Participation HYGIENE POINT Christina Funke, Andreas Winter, Ayoub Azzabi Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - FILTER POINT Théophane Lefebvre Deleau, Céline Ortmann, Katrin Wolf Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Modular City Klaudia Janc, Fátima Amador Architectural Design and Participation FUSION Luis Naber, Melina Schechinger Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - KINOKO Michael Antwi, Johannes Legath, Fynn Mengel Architectural Design and Participation Kondoliko franziska passek, julia makowka, emma curel Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Genius Lok Lennard Zimmermann, Nora Guzu Architectural Design and Participation HYGIENE POINT - BILO-WA Elizabeth Heinze, Celeste Asfour Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - Vertical Village Weng Architectural Design and Participation RETHINK RESHAPE RESHARE - FROM YOUR TERRACE Yu Zhai, Huimin Wang Architectural Design and Participation Le Cocon - Layers of Intimacy Franziska Sorger, Mina Kabbage, Bassam Farrah Architectural Design and Participation THE GREEN WALL PROJECT Konstantin Flöhl, Linus Grimminger Architectural Design and Participation home