Data and Research Centre

Lorena Cirillo
Julius Grambow
Professur
Entwerfen und Gestalten
Projektarbeit

“Das unabhängig Gute verlangt, Zweck zu werden. Es kann den freien Willen nicht zwingen, es zu seinem Zweck zu machen, aber es kann ihm die Anerkennung abnötigen, daß dies seine Pflicht wäre. Wenn nicht im Gehorchen, zeigt sich die Anerkennung im Gefühl der Schuld: Wir sind dem Guten das Seine schuldig geblieben.” Hans Jonas: Das Prinzip Verantwortung, S.161
Wie können wir, ausgehend von grauer Energie, dem historischen Wert, politischen Defiziten und den wirtschaftlichen Spannungen des Stadtteils in den nächsten Jahrzehnten aus den realen Unvereinbarkeiten unserer Gegebenheiten eine Imaginäre Realität schaffen?

“The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances:
if there is any reaction, both are transformed.”
C.G. Jung: Modern Man in Search of a Soul. Harcourt, New York City 1955

Since western philosophy has come to its constant state of self-doubt in Modernity, one of its greatest achievements was the construct of Das Andere, the Other, i.e. to find the third way when confronted with incongruency. This Other, which C.G. Jung described as the transformation following the meeting of two personalities, allows for a critical development of thoughts freed from the friction of retroactive concepts; in itself, one could imagine it like a vacuum. More than ever, the consequences of our possible future demand a clear consciousness of our presence. Sustainability is not only an additional, but fundamental aspect to understand our responsibility in the anthropocene. All actions which are now taken carry the obligation of forming futuractive environments. Every act in three dimensions is political; as spatial planners we therefore share a special responsibility towards the resources of our planet and its inhabitants alike. Due to its proximity to the main station, our site is located within an area underlying exact changes. The former laboratory building of the LMU is meant to be torn down due to costly renovation works. The plot is thereby becoming extremely attractive whilst unwillingly increasing its value.
We’ve decided to transform the building into a Data and Research Centre. On the lower floors, the former laboratory’s infrastructure is adapted to facilitate server hosting and technical supply. As before, the adjacent workshop is connected to the building via underground, whereas it is now converted to offer hardware-/high tech-facilities. On the upper floors, the administration floor and work spaces for the inhabitants are followed by the researchers’ and students’ living above. To minimise the emission of grey energy, most of the existing supporting structure was left intact. All additions were made using materials from whole-cycle systems to the greatest possible extent, such as wood, impregnated cotton, cork and degradable insulation. The building’s uses act in reciprocal feeds. The thermal energy produced by the servers can be converted to provide heating and hot water for the housing units and abundant energy can be fed into the supply system of the surrounding houses. All conversions are considered to be re-used or dismantled to adapt to other uses. We can understand its aesthetic value by concentrating on tactility, demeanour and sustainability. Reality will remain a fragile concept in the threshold of existing and imaginable.

Innenperspektive
Modellfoto des Dachgeschosses
Schwarzplan
Schwarzplan
Grundriss Erdgeschoss
Grundriss Erdgeschoss
Grundriss regulär
Grundriss regulär
Schnitt Nord-Süd
Schnitt Nord-Süd
Fassadenschnitt
Fassadenschnitt